Ana içeriğe atla

Prof. Dr. Kezban Çelik’in “Türkiye’de Doğurganlığın En Yüksek Olduğu İlde Evli Erkeklerin Üreme Davranışları ve Doğurganlığa Bakış Açıları: Karma Yöntem Araştırması” İsimli Makalesi

2022.01.01_Prof. Dr. Kezban Çelik’in “Türkiye’de Doğurganlığın En Yüksek Olduğu İlde Evli Erkeklerin Üreme Davranışları ve Doğurganlığa Bakış Açıları Karma Yöntem Araştırması” İsimli Makalesi

Tarih:  Date -

Prof. Dr. Kezban Çelik’in yazarları arasında yer aldığı “Türkiye’de Doğurganlığın En Yüksek Olduğu İlde Evli Erkeklerin Üreme Davranışları ve Doğurganlığa Bakış Açıları: Karma Yöntem Araştırması” isimli makale, Nobel Medicus dergisinin 2022 yılı 18. cilt 2. sayısında yayımlanmıştır.

Makaleye ulaşmak için tıklayın.

Özet

Amaç: Doğurganlık, toplumların sosyo-ekonomik, politik ve kültürel yapısıyla doğrudan ilgilidir. Şanlıurfa, Türkiye’de doğurganlık hızının en yüksek olduğu ildir ve erkekler doğurganlıkla ilgili konularda belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, çalışma Şanlıurfa'da evli erkeklerin üreme davranışlarını ve doğurganlığa bakış açılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Materyal ve Metot: Karma yöntemle yapılan araştırmanın nicel boyutu, 210 erkeğe bir anket formu kullanılarak; nitel boyut ise 8 erkeğe yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılarak, derinlemesine bireysel görüşmeler yoluyla yapılmıştır. Nitel verilerin analizinde, içerik analizi tekniği kullanılmıştır.

Bulgular: Bu araştırmanın nicel boyutunda, ailelerde ortalama çocuk sayısının (3,2±2,0) yüksek olduğu ve erkeklerde çocuk sayısını artıran en kritik faktörün düşük eğitim düzeyi (olasılık oranı [OR] 5,2, %95 GA: 1,9-14,3) olduğu saptandı. Bu araştırmanın nitel boyutunda ise, çocuk sayısını artıran en yaygın faktörlerin "erkek çocuk tercihi, gebeliği önleyici yöntemleri yeterince bilmeme, tarımda çocuk işgücünü kullanma, geniş ailede çocuk bakımının daha kolay olması" olduğu saptandı. Ayrıca, erkeklerin küretajı günah, kalabalık aileyi güçlü ve erkek çocukları yaşlılıkta güvence olarak algıladıkları da saptandı.

Sonuç: Bu çalışma, eğitim, kültürel normlar ve değerlerin doğurganlık hızında etkili olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Erkek, Çocuk, Doğurganlık, Üreme davranışı